Ontdek 7 manieren waarop een ketogeen dieet kan helpen bij de overgang

De overgang, ook wel menopauze genoemd kan voor veel vrouwen een verwarrende periode zijn. Plots reageert je lijf en je geest anders dan dat je gewend bent.

Door de typische veranderingen in lichaamsgewicht, opvliegers, stemmingswisselingen, verandering in figuur, slaapproblemen, verminderde libido kun je jezelf kwijtraken en kan je je grote zorgen maken over je gezondheid.

Door een te hoog bloedsuiker en insulinelevel gaan je hormonen nog meer “schommelen”. Insuline heeft ook weer invloed op andere hormonen in je lijf. Als insuline te hoog is, kan dit bovenstaande klachten geven. Het is dus raadzaam om tijdens je overgang je bloedsuikerspiegel laag en stabiel te houden. Een koolhydraatarme/ketogene levensstijl kan hierbij helpen. Klachten verminderen als de bloedsuikerspiegel en het insulineniveau weer normaliseren.

In dit artikel onthul ik 7 manieren waarop een ketogeen dieet kan helpen om de symptomen van de overgang te verminderen. 

Maar voordat ik hier mee begin gaan we eerst kijken wat de overgang nu precies inhoudt.

Wanneer ben je in de overgang?

 De duur van de overgang is bij elke vrouw verschillend. De overgang is officieel pas voorbij als je een jaar lang geen menstruaties meer hebt gehad. Een kwart van alle vrouwen krijgt tijdens de overgang klachten die het dagelijks leven behoorlijk kunnen verstoren. De overgang is echter een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw.

Over algemeen stopt het menstrueren bij vrouwen die ouder zijn dan 50. Het is het teken dat er een einde is gekomen aan de vruchtbare jaren in het leven van een vrouw.

Begin en duur

De duur van de overgang verschilt per vrouw. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is vier jaar. Overgangsklachten kunnen vijf tot tien jaar of soms zelfs langer bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in vijf jaar voor de laatste menstruatie tot twee à drie jaar erna. Er zijn ook vrouwen die maar korte tijd merken dat zij in de overgang zijn.

Gevolgen van de overgang

Wanneer de voorraad eicellen in de eierstokken afneemt, wordt er geleidelijk aan ook minder oestrogeen en progesteron aangemaakt. Oestrogeen heeft invloed op veel verschillende functies in het lichaam, zoals hart­ en bloedvaten, botten, borsten en urinewegen. Door de vermindering van de oestrogeenproductie verandert er tijdens de overgang veel in je lichaam. Hierdoor kunnen klachten optreden zoals:

 • Stemmingswisselingen
 • Opvliegers
 • Nachtelijk zweten
 • Geen zin om te vrijen
 • Slapeloosheid
 • Vaginale droogte
 • spier en gewrichtspijn
 • Hoofdpijn

Maar ook het effect op je de stofwisseling is aanwezig:

 • Vertraagd metabolisme
 • Glucoseintolerantie
 • Insulineresistentie
 • Gewichtstoename
 • Hoger cholesterol

Het wordt voor het lichaam ook moeilijker om spiermassa aan te maken en te behouden. Minder spiermassa en een insulineproblemen kunnen zorgen voor:

 • Vettoename/gewichtstoename, met name buikvet rondom het middel
 • Ontstekingsvorming
 • Sneller verouderingsproces

Dit is ook de reden waarom veel vrouwen rond hun vijftigste hun taille zien verdwijnen. Zelfs bij vrouwen die altijd slank zijn geweest.

Door het volgen van een gezond eetpatroon wat je suikerspiegel stabiel houdt en je insulineniveau normaliseert kan je deze bovenstaande klachten tegengaan. Het ketogeen dieet is bij uitstek geschikt om hiervoor toe te passen.

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Keto Weekmenu

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu. Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

7 Manieren waarop een Ketogeen Dieet jou door de overgang kan helpen.

Het ketogeen dieet is een dieet waarbij je lichaam zijn energie haalt uit vetten in plaats van uit suikers. Dit proces start vanzelf wanneer je de consumptie van koolhydraten tot een minimum beperkt en jezelf voedt met "gezonde vetten"

In een typisch regulier Westers (Amerikaans) voedingspatroon bestaat ongeveer de helft van de geconsumeerde calorieën (50%) uit koolhydraten, 35% bestaat uit vet en 15% bestaat uit eiwitten (1).

Ons "normale" voedingspatroon bestaat voornamelijk uit grote hoeveelheden rood en bewerkt vlees, bewerkte boter, gebakken voedsel, bewerkte zuivelproducten, eieren, geraffineerde granen, aardappelen en frisdranken. De samenstelling van dit Westerse dieet en de consumptie hoeveelheden zorgen voor overgewicht en vele andere welvaartsziekten.

Dit "normale" eetpatroon kan de klachten van de overgang oproepen en verergeren.

Ik heb al eerder in dit artikel benoemd dat de werking van insuline wordt verstoord tijdens de overgang.

Je lichaam krijgt steeds meer moeite met het verwerken van suikers. Een koolhydraatarm, ketogeen dieet kan hier verandering in brengen.

Laten we daarom eens naar de eerste manier kijken waarop het ketogeen dieet kan helpen bij de symptomen van de overgang.

1# breng je hormonen in balans

PCOS: Onderzoeksresultaten PCOS en koolhydraatarm eten

Er zijn een aantal wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar koolhydraatarm eten bij PCOS.
In een klein onderzoek (2005) van een half jaar onder 11 vrouwen met PCOS  werden met een koolhydraatarme/keto aanpak hele goede resultaten gezien. De vrouwen vielen veel af, hadden minder last van ongewenste (over)beharing en de hormonale balans verbeterde. Twee van hen werden in deze periode zwanger, terwijl ze daarvoor problemen hadden om zwanger te worden!

In twee andere onderzoeken in 2013 en in 2014, werden dezelfde positieve resultaten gezien bij een koolhydraatarme aanpak.

Een onderzoek uit 2017 laat zien dat koolhydraatarm/keto met succes kan worden ingezet bij vrouwen met overgewicht en vruchtbaarheidsproblemen en dat deze aanpak positieve invloed heeft op de hormonen balans en een zeer gunstige invloed heeft op cyclus en vruchtbaarheid. 

Een koolhydraatarme eetwijze lijkt dus een gunstig effect hebben op hormonen zoals insuline en vrije testosteron. Ze komen weer meer in balans.

Ook de hormoonspiegel van vrouwen in de overgang komt door een koolhydraatarme aanpak meer in balans waardoor klachten verminderen.

2# bye bye stemmingswisselingen

Een veel gehoorde klacht van de overgang zijn stemmingswisselingen. Heel vervelend voor jou en voor je omgeving!

Professor, Dr. El-Mallakh, gelooft ook dat er een ‘sterke relatie’ is tussen Ketogeen dieet en geestelijke gezondheid. Hij schreef een boek over het onderwerp, bipolaire depressie, en vorig jaar publiceerde twee case studies om zijn bevindingen te staven. ( oa The ketogenic diet for type II bipolar disorder)

Verband tussen voeding en geestelijke gezondheid
Het is vrij nieuw vertelt Michael Berk, professor in de psychiatrie aan de Deakin University School of Medicine in Australië. Maar de resultaten zijn buitengewoon consistent en tonen een verband tussen voeding kwaliteit en geestelijke gezondheid.

eel vet en weinig koolhydraten
Er zijn meer wetenschappers en artsen die benadrukken dat veel koolhydraten eten slecht zijn voor is hersenen. De neuroloog Dr Pelmutter vertelt in zijn boek ‘Het glutengevaar’ (2013) dat hij wetenschappelijk bewijs heeft gevonden dat granen, koolhydraten en suiker gevaarlijk zijn. Eigenlijk alle voedsel dat gluten bevat.

Vet is je vriend zegt Dr Pelmutter, je hersenen hebben het meeste baat bij een koolhydraatarm vetrijk voedingspatroon.

Koolhydraatarm/keto eten vermindert stemmingswisselingen en verkleint de kans op het ontwikkelen van neurodegeneratieve aandoeningen. 

3# Opvliegers verminderen

Opvliegers verdwijnen niet helemaal maar verminderen wel sterk bij een koolhydraatarm/keto dieet. Wanneer je tijdens het dieet eens zondigt dan kan je dat snel merken. Loes: “Ik merkte het verschil pas écht toen ik een keer een gebakje had gegeten. Toen wist ik weer hoe erg het daarvoor was!”

4# Stop nachtelijk zweten

Niets is zo vervelend dan midden in de nacht wakker worden tussen de klamme lakens. Of erger dat je uit bed moet om je bed te verschonen, zo erg heb je liggen zweten. Al vrij snel na het starten met een koolhydraatarme/keto aanpak laten vrouwen in de overgang weten dat ze veel beter slapen. De zweetaanvallen gaan vaak zelfs helemaal weg. Hierdoor heb je overdag ook weer meer energie en zit je lekkerder in je vel.

5# Hoofdpijn vermindert

Doordat je hormoonspiegel bij een koolhydraatarme aanpak weer in balans komt verdwijnt ook je hoofdpijn. De hoofdpijn wordt namelijk meestal veroorzaakt door een disbalans tussen de hormonen. Dit verklaart ook waarom veel vrouwen net voor, tijdens of net na de menstruatie last hebben ben hoofdpijnklachten. Ook migraine kan er van verbeteren!

6# Soepele spieren

Gewrichtspijnen en ook nek- en rugklachten nemen in Nederland vooral in de leeftijd van 60 jaar en ouder toe. Ruim drie miljoen Nederlanders lijden er aan.Maar tijdens de overgang kunnen de eerste klachten al ontstaan.

De blauwe zone

Bevolkingsgroepen in andere landen die aan zee leven en in de blauwe zones, zoals op het Japanse eiland Okinawa, hebben over het algemeen geen last van gewrichtsklachten. Zo ook de Maori’s aan de kust van Nieuw Zeeland, de Eskimo’s of de inwoners van Polynesische eilanden. Zolang ze geen bewerkte, koolhydraatrijk voeding eten, blijven deze bevolkingsgroepen gezond. Zodra ze het westerse of bewerkte voedsel eten, ontstaan ook bij deze mensen gewrichtspijnen. Naast de koolhydraatarme/vetrijke voeding speelt omega 3 ook een belangrijke rol.

Volvette en koolhydraatarm voedsel in combinatie met vette vis kan dus de remedie zijn tegen gewrichtsklachten.

7# afvallen tijdens de overgang

Veel vrouwen merken dat ze tijdens en na de overgang sneller aankomen en moeilijker afvallen. Dit heeft niet te maken met het vertragen van de stofwisseling (zoals soms wordt beweerd), maar met hormonen.

Veel vrouwen vallen terug op diëten gebaseerd op een calorie-tekort met te weinig eten en vooral vetarme producten . Maar dat is geen goed idee. Voor een goede hormoonbalans heb je vetten nodig; hormonen bestaan voor een groot gedeelte uit vetten. Door vetarm te eten voed je je lijf niet met wat het nodig heeft; je geeft het te weinig. Je hormonen raken nog meer uit balans en je overgangsklachten kunnen daardoor erger worden.  

Je lijf raakt ook in de stress door te weinig voeding. Deze stress zorgt er voor dat je méér insuline aan gaat maken en méér vet gaat opslaan. Uiteindelijk zul je alleen maar meer aankomen in plaats van afvallen en die extra kilo’s gaan vooral naar je buik. Want rond de overgang neemt oestrogeen af en zorgen testosteron en insuline ervoor dat die extra kilo’s vooral op en rond je buik gaan zitten. Je buik wordt dikker, je krijgt ineens veel meer een appelfiguur. Je taille verdwijnt. Juist rond de overgang wil je dus niet aankomen en is caloriearm een slecht idee! 

Je moet dus je lijf voeden met natuurlijke en vette producten om af te vallen. Door de natuurlijke vetten komt je hormoonspiegel weer in balans en kan je weer afvallen. Eerst eten voordat je gaat afvallen dus!

Hoe snel kun je afvallen?  Afvallen rond en na de overgang gaat vaak iets langzamer . Houd dit in je hoofd en accepteer het ook. Hoe snel of langzaam verschilt per persoon en kan je niet voorspellen. De ene week val je misschien flink af en de volgende week helemaal niets of kom je zelfs iets bij. Maak je er niet te druk over, het hoort erbij en gewoon volhouden en doorgaan is alles wat je kunt en hoeft te doen. Het is verstandig om niet te vaak op de weegschaal te gaan staan zodat wanneer het minder hard gaat je ook niet gedemotiveerd raakt. Je kan beter je riem in de gaten houden. Wanneer die een gaatje strakker moet weet je dat je centimeters kwijt bent.

Tot Slot

In dit artikel hebben we besproken hoe het ketogeen dieet kan helpen om klachten overgangsklachten te verminderen. Door minder koolhydraten te nuttigen herstelt insulinepeil, wat bijdraagt aan een gebalanceerde hormoonspiegel.

Daarnaast helpt het verhogen van vetconsumptie mogelijk bij de aanmaak van geslachtshormonen, wat kan bijdragen aan het herstellen van het libido.

Ook kunnen ketonen bijdragen aan het stimuleren van de hypothalamus. Dit is thermostaat van het lichaam die zich in de hersenen bevindt. Hiermee kun je mogelijk de kenmerkende opvliegers voorkomen of verminderen.

Verder kun je met het ketogeen dieet ook gewicht verliezen en lichaamsvet verminderen. Een gewichtstoename vindt tijdens de overgang vaak plaats verstoring in de hormonen. Door het ketogeen dieet komen je hormonen weer in balans en kan je gewicht en vet gaan verliezen.

Wil je weten met welke recepten je kan maken wanneer je ketogeen eet? Neem dan een kijkje bij recepten waar je voorbeelden ziet van ontbijt, lunch en diner.

Schrijf je in en ontvang een GRATIS Keto Weekmenu

Ontdek alle voordelen van Keto door DIRECT te beginnen met ons kant-en-klare weekmenu. Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *