De verborgen gevaren van suiker

Wanneer j begint met koolhydraatarm eten is de allereerste stap natuurlijk suikers schrappen. Maar wat nou als jij dol bent op zoet? Wanneer je smult van zoete slagroom of een heerlijke mojito? Moet je die dan voor altijd aan de kant zetten? Nee gelukkig niet!

De invloed van suiker

Voordat ik meteen door ga naar het alternatief wil ik je graag wat meer achtergrond informatie geven over suiker. Waarom is het eigenlijk zo slecht voor je? Bekijk eerst eens dit filmpje van het Diabetisch fonds over de effecten van suiker

Uit onderzoek is blijkt dat de gemiddelde Nederlander circa 122 gram suiker eet per dag, dit komt neer op ongeveer 30 suikerklontjes (bron 1).

Dit is veel te veel! De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker is namelijk maximaal 25 gram. Daar zitten we dus ver overheen. En dat merken we aan onze gezondheid!

Welke lichamelijke gevolgen kan je dan ondervinden van te veel suikers? Ik heb er een aantal voor je op een rij gezet, compleet met wetenschappelijke onderbouwing en links naar de onderzoeken. Deze rij is lang niet compleet, ik heb de belangrijkste eruit gehaald.

Wat betekent suikervrij?

Het is onmogelijk om volledig suikervrij te eten. Dit is ook niet nodig! In tal van groente zit van nature wat suiker. Dit is niet erg. Sterker nog dit hebben we nodig voor onze energie.

Waar het mis gaat is in de supermarkt. In zoveel producten is suiker toegevoegd. Ik heb het dan niet alleen over koekjes, snoep en chocolade maar ook vleeswaren, soep, yoghurt producten en alle kant en klare producten zoals dressings. In ongeveer 70% van alle producten in de supermarkt zit suiker verwerkt. Best shocking toch? (bron 2).

Gevolgen van suiker

1. Overgewicht en obesitas

Al in 2004 publiceerden onderzoekers een studie waaruit blijkt dat glucose-fructosestroop mogelijk een rol speelt in de obesitas epidemie. Daarna zijn er nog talloze onderzoeken verschenen die deze bevindingen onderbouwen (bron 3)

Zo zien Johnson en zijn collega’s de rol van suiker in de obesitas epidemie. In 2012 stelden onderzoekers vast dat het westerse dieet, bestaande uit sterk bewerkte koolhydraten en transvetten, bijdraagt aan het ontstaan van obesitas (bron 45).

Op basis van onderzoek wordt aangetoond dat suiker één van de belangrijkste oorzaken is van ernstig overgewicht. 82 onderzoeken in 2016 bevestigen deze claim nogmaals (bron 6,7).

In 2017 stellen onderzoekers dat toegevoegde suikers wel energie leveren, maar geen andere voedingsstoffen. Daarnaast trekken ze de conclusie dat suikerhoudende dranken niet verzadigen, wat eveneens het ontstaan van overgewicht verklaart. Onderzoekers in China komen in 2018 tot dezelfde conclusie als ze onderzoek doen onder kinderen van 7 tot 18 jaar (bron 8,9)

2. Vermoeidheid

Onderzoek laat zien dat suiker eerst leidt tot een energiepiek, waarop je energiepeil al snel daalt. Bovendien zorgt suiker ervoor dat je nieren extra magnesium afvoeren. Dit kan eveneens leiden tot vermoeidheid, zoals dr. C. Dean in The Magnesium Factor aantoont.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat onderzoekers adviseren om minder suiker te eten bij het chronisch vermoeidheidssyndroom (bron 101112) Je herkent die vermoeidheid vast wel na een stevige maaltijd. Je bloedsuikerspiegel is dan totaal van slag. Veel mensen eten iets van suiker als opkikker maar denken er niet bij na dat ze later weer veel harder inkakken.

3. Diabetes type 2

Suiker en diabetes hebben een direct verband met elkaar, zoals Basu en zijn collega’s aantonen in hun onderzoek uit 2013. Zij keken in 175 landen naar de mate van suikerinname en het optreden van diabetes type 2. Ze vonden dat diabetes meer voorkomt naarmate mensen langere tijd en grotere hoeveelheden suiker binnenkrijgen. Per blikje frisdrank zagen de onderzoekers een toename van diabetes met 1,1 procent (bron 13)

Ook onderzoeker Johnson en collega’s zien de rol van suiker bij het ontstaan van diabetes type 2. Andere onderzoekers legden 26 studies naar diabetes naast elkaar. Ze zagen dat de algemene conclusie van deze studies is dat als je meer dan 100 gram fructose per dag binnenkrijgt, je insulinegevoeligheid vermindert. Dit kan leiden tot diabetes type 2 (bron 14 ,15) Nu je dit weet snap je ook waarom mensen met diabetes 2 zo goed reageren op een koolhydraatarm dieet.

4. Hoge bloeddruk

Te veel suiker kan een hoge bloeddruk tot gevolg kan hebben, laten meerdere onderzoeken uit 2007 en 2010 zien (bron 1617). Sterker nog suiker heeft een veel grotere invloed op de bloeddruk dan zout!

Andere onderzoekers leggen het verband uit tussen suiker en een hoge bloeddruk. Ze stellen dat suiker op twee manieren invloed heeft op onze bloeddruk (bron 18):

 1. Een hoge inname van toegevoegde suikers leidt tot obesitas, wat op zijn beurt een bloeddruk verhogend effect heeft.
 2. Suikerhoudende drankjes hebben een direct verhogend effect op onze bloeddruk.

Suiker lijkt niet alleen bij volwassenen tot een hoge bloeddruk te leiden. Onderzoekers ontdekten dat kinderen met een hoge bloeddruk de meeste suikerhoudende drankjes drinken (bron 19)

5. Problemen met je darmen

Als je suiker eet, kun je last krijgen van je maag en darmen doordat je nieren meer magnesium afvoeren. Dit toont dr. C. Dean aan in haar boek The Magnesium Factor. Ook blijkt uit onderzoek een negatief effect van suiker op je darmen. Je darmwerking neemt erdoor af en de samenstelling van je darminhoud verandert aanzienlijk (bron 2324).

Er zijn aanwijzingen dat een hogere inname van suiker een verhoogd risico geeft op chronische darmontsteking ‒ zoals de ziekte van Crohn ‒ en inflammatory bowel disease (IBD). Dat blijkt uit een onderzoek uit 2016 en een studie uit 2013 (bron 25,26). Ook hierbij geldt dat een koolhydraatarm dieet positief effect heeft op de darmen en dat buikklachten heel snel afnemen wanneer men zich hier aan houdt.

6. Hoog cholesterol en triglyceriden

Studie wijst uit dat suiker een negatieve invloed heeft op ons cholesterol.

Als je verzadigde vetten vervangt door koolhydraten, stijgt bovendien de hoeveelheid triglyceriden in je bloed. Dat vonden onderzoekers toen ze de resultaten van 50 jaar onderzoek met elkaar vergeleken.

Triglyceriden zijn vetten in het bloed die het risico op hart- en vaatziekten verhogen. (bron 272829). Wanneer je begint met een koolhydraatarm dieet dalen de triglyceriden waardes.

7. Hart- en vaatziekten

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat suiker slecht is voor je hart. Uit een samenvatting van 63 studies blijkt dat overconsumptie van toegevoegde suikers kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (bron 3031)

Eén van die onderzoeken toont aan dat je met een eetpatroon dat 25 procent of meer toegevoegde suikers bevat, bijna drie keer zoveel kans hebt om aan hart- en vaatziekten te overlijden (bron 32).

Vooral frisdrank en andere met suiker gezoete dranken zijn slecht voor je hart en bloedvaten. De onderzoekers vonden dat het risico op een hartaanval met 22 procent toeneemt bij iedere keer dat je op een dag een zoet drankje nuttigt (bron 33).

Onderzoek toont aan dat slechts een paar weken suikerrijk eten al kan leiden tot lichamelijke veranderingen die verband houden met hart- en vaatziekten. Uit onderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen blijkt dat zelfs een iets hoger niveau van glucose in het bloed het risico op hartfalen aanzienlijk verhoogt. (bron 3435).

Daarnaast leidt suiker tot verharding van de vaatwanden (bron 36).

Aangezien toegevoegde suikers het risico op hart- en vaatziekten bij kinderen kan verhogen, adviseert een comité van The American Heart Association om kinderen niet meer dan 25 gram suiker (oftewel 6 theelepels) per dag te geven. Kinderen jonger dan 2 jaar zouden helemaal geen toegevoegde suiker binnen mogen krijgen (bron 37).

8. Slaapproblemen

Onderzoek uit 2016 laat zien dat suiker kan leiden tot slaapproblemen. Hieruit blijkt dat de kwaliteit van je slaap achteruitgaat als je vaak suikerhoudende dranken drinkt. Hetzelfde onderzoek toont aan dat je diepe slaap korter is en je ’s nachts vaker wakker wordt en als je veel suiker eet (bron 38).

Meerdere onderzoeken naar het effect van suikerhoudende drankjes op de slaapduur laat zien dat je korter slaapt als je drankjes met veel suiker nuttigt. Bij kinderen vonden onderzoekers eveneens dat de consumptie van frisdrank leidt tot een korte slaapduur (bron 394041). Ook dit zal je snel merken wanneer je koolhydraatarm gaat eten. Je slaap kwaliteit gaat er echt op voorruit! Je slaapt beter en dieper en wordt meer uitgerust wakker.

9. Hoger risico op kanker

Volgens onderzoekers verhoogt het eten van suiker het risico op het krijgen van kanker. Onderzoek laat zien dat het risico op darmkanker toeneemt als je suiker eet. Ook wordt een verband tussen suiker en borstkanker aangetoond (bron 454647).

Toen onderzoekers nagingen wat het effect is van verschillende soorten suikers op het ontstaan van kanker, vonden ze dat toegevoegde suikers het risico op slokdarmkanker (adenocarcinoom) verhogen. Door toegevoegde fructose bleek vooral het risico op dunne darmkanker toe te nemen en alle soorten suiker blijken het risico op borstvlieskanker te verhogen (bron 48)

Onderzoek uit 2018 toont aan dat het risico op gewicht gerelateerde vormen van kanker toeneemt met het aantal suikerhoudende drankjes dat je binnenkrijgt. Deze 10 kankersoorten houden allemaal verband met overgewicht (bron 49):

 • Alvleesklierkanker
 • Baarmoederkanker
 • Borstkanker
 • Darmkanker
 • Eierstokkanker
 • Galblaaskanker
 • Leverkanker
 • Nierkanker
 • Prostaatkanker
 • Slokdarmkanker

10. Hoofdpijn en migraine

Zoals dr. C. Dean in The Magnesium Factor laat zien, kun je van suiker hoofdpijn krijgen doordat je nieren meer magnesium afvoeren.

Ook kan suiker kan een migraineaanval uitlokken. Een studie uit 2014 levert bewijs voor het feit dat mensen die een suikervrij dieet volgen, 70 procent minder migraine medicatie nodig hebben (bron 5051).

11. Nierziekten

Suiker heeft een negatief effect op onze nieren. Een hoge inname van fructose verhoogt het risico op nierziekten. Onder invloed van fructose neemt de hoeveelheid urinezuur in ons lijf namelijk toe. Van urinezuur is bekend dat dit kan leiden tot nieraandoeningen (bron 61).

12. Leverziekten

Suiker kan leiden tot leververvetting en daarmee tot leverziekten. Vooral suikerhoudende dranken hebben een negatief effect op onze lever. Dat blijkt uit een studie uit 2012. Hierin gingen onderzoekers na wat er gebeurt als je dagelijks bijna een halve liter suikerhoudende dranken binnenkrijgt.

Na zes maanden blijkt een dagelijkse portie suikerhoudende drank al tot gevolg te hebben dat je lever meer vet in de levercellen opslaat. (bron 6263).

Een onderzoek uit 2018 vindt dezelfde relatie tussen gezoete drankjes en leververvetting. Opvallend is dat fructose uit fruit juist een gunstig effect heeft op de gezondheid van onze lever (bron 64).

13. Depressie en mentale stoornissen

Suiker verhoogt het risico op het krijgen van een depressie. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 15.000 deelnemers. Degenen die de meeste toegevoegde suiker binnenkrijgen, hebben meer kans op een depressie. Gezoete dranken, vooral dieetdranken, verhogen bij ouderen het risico op een depressie (bron 6566).

Uit een studie onder 23.000 mensen blijkt dat mannen bij een hoge suikerinname 23 procent meer kans te hebben op het krijgen van een psychische stoornis, zoals een fobie of angststoornis. Dezelfde studie laat zien dat minder suiker eten en positieve invloed heeft op onze mentale gezondheid (bron 67).

14. Alzheimer en dementie

Het feit dat een hoge suikerinname tot diabetes leidt, maakt suiker tot een risicofactor voor het krijgen van Alzheimer en dementie. Het eerste blijkt uit een studie uit 2013. Dat suiker het risico op het krijgen van dementie verhoogt, blijkt uit een onderzoek dat is verschenen in Diabetes Care (bron 6869).

Uit de Amerikaanse Framingham Heart Study komt naar voren dat suikerhoudende dranken tot een kleiner hersenvolume leiden. Ook presteren mensen die deze dranken consumeren slechter op geheugentests. Volgens de onderzoekers zijn deze lichte cognitieve stoornissen voortekenen van Alzheimer (bron 70). Bron:leefpuurnatuur

Het alternatief

Zoals je uit bovenstaande rij hebt kunnen opmaken is het een goed idee om je suikercompsumptie sterk te verminderen. Dit klinkt misschien ingewikkeld voor je maar dat hoeft het absoluut niet te zijn. Zelf vers koken, geen gebruik maken van pakjes en zakjes dan kom je al een heel eind. Wil je het echt goed doen volg dan eens dit gezonde weekmenu. Hiermee maak je meteen een einde aan je suikerverslaving.

Wanneer jij wel dol bent op zoet, je suiker in de koffie niet wilt missen of toch echt wilt blijven genieten van een Mojito gebruik dan Erithyrol. Erithyrol heeft 0,6 tot 0,8 keer de zoetheid van suiker en is vrijwel calorielood. Ook heeft het geen enkele invloed op de bloedsuikerspiegel. Het is een natuurlijke zoetstof die van nature voorkomt in paddenstoelen, kaas, wijn en sojasaus.

Erythritol (E968) werd in 1874 ontdekt en is een natuurlijke zoetstof. De chemische formule is C4H10O4. Het is een suikeralcohol en suikeralcoholen worden ook wel polyolen genoemd. Erythritol smaakt minder of meer hetzelfde als suiker. Het is de enige polyol die geen caloriewaarde heeft. Het is een zeer geschikte vervanger van suiker. Erythritol is geen kunstmatig zoetmiddel. De suikervervanger wordt via een natuurlijke fermentatie gewonnen. Het wordt verkregen door fermentatie van glucose door een gist. Het valt onder de groep niet-intensieve zoetstoffen en is 100% natuurlijk. Na de fermentatie uit glucose wordt het gedroogd, gefilterd en gezuiverd. Het resultaat is witte korreltjes die voelen als gewone suiker. Erythritol is de enige polyol die afgerond geen caloriewaarde heeft. Door de structuur en opbouw van deze natuurlijke zoetstof kan ons lichaam het niet afbreken. In tegenstelling tot andere polyolen wordt het grotendeels opgenomen in ons bloed en verlaat ons lichaam via de urine zonder dat dit een slechte invloed heeft op ons lichaam. De natuurlijke zoetstof heeft geen negatieve bloed op het verteringsstelsel of metabolisme zoals andere suikervervangers.
Wanneer gezonde mensen deze suikervervanger eten, is er geen verandering te zien in het bloedsuikerlevel, insulinelevel en het heeft geen effect op het cholesterol. Voor mensen met diabetes of overgewicht blijkt het een perfecte vervanger te zijn voor suiker.

Je kan Erithrytol oa kopen bij bol.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *